Ledový příkrov ve společnosti Gusto AG
Bezproblémové střídání směn pro čerstvé zboží

Gusto AG

Příběh uživatele: Lithium-iontové baterie pro velkoobchod

Množství pekáren nabízí již v 6 hodin ráno čerstvě upečené housky. Aby to bylo možné, musí být přísady často dodávány ještě během noci. Za to jsou zodpovědní velkoobchodníci, jako je společnost Gusto AG z Hohenpoldingu u Mnichova. K logistickému výkonu, který za tímto procesem stojí, jsou od nedávna používány vychystávací vozíky Linde s lithium-iontovými bateriemi. Tato technologie slibuje ve srovnání s běžnými olověnými bateriemi množství výhod. Čas na průběžnou bilanci.

Video o použití vychystávacích vozíků Linde s lithium-iontovými bateriemi ve společnosti Gusto AG

Dvousměnný provoz vyžaduje plné nasazení člověka i stroje. Ve vysokoregálových a chladicích skladech se přitom již několik let používají manipulační vozíky od společnosti Linde: dva vysokozdvižné vozíky retrak s výsuvným sloupem, sedm vychystávacích vozíků a množství nízkozdvižných paletových vozíků. Zejména ve špičkách provozu – ve zmrzlinářském průmyslu se jedná především o letní měsíce – v této souvislosti docházelo při střídání směn opakovaně k prostojům. V důsledku celodenního intenzivního nakládání byly večer olověné baterie vychystávacích vozíků vybité. Na úplné nabití baterií, které zabere zhruba osm hodin, nebyl čas, takže skladníci byli často nuceni nabíjet baterie krátce během přestávek a těsně před střídáním směn. To představuje pro olověné baterie škodlivé zatížení, které vede k jejich předčasnému opotřebení.

Řidič s vychystávacím vozíkem ve skladu společnosti Gusto AG
Zástrčka lithium-iontové baterie ve vychystávacím vozíku N20

Dvojitá hustota energie

Přestože lithium-iontové baterie se používají v malých elektronických zařízeních již po desetiletí, je tato technologie dostupná také pro těžká zařízení jako manipulační vozíky teprve několik let. Baterie, které využívá společnost Linde, obsahují fosforečnan lithia a železa s pro zvýšení výkonu velice nízký podíl sloučeniny niklu a kadmia. Tyto baterie disponují baterie dvojitou hustotou energie, tzn. že při stejné velikosti poskytují vyšší výkon, a zároveň mají dvakrát delší životnost než běžné baterie. K tomu se přidává rychlé nabíjení a provoz, který nevyžaduje údržbu. Tyto výhody hrají ve společnosti Gusto AG, stejně jako obecně ve všech logistických směnných provozech, důležitou roli z hlediska bezpečnosti a efektivity provozu.

„Nabití baterií trvá zhruba jednu až dvě hodiny,“ říká Christian Barkschat, vedoucí vozového parku ve společnosti Gusto AG. „Navíc nyní můžeme s čistým svědomím připojit vychystávací vozíky k elektřině i během polední přestávky. Dříve v důsledku dočasného nabíjení poměrně rychle klesala kapacita baterií. Když pak byla zařízení ještě používána v chladírně, šlo to s nimi rychle z kopce dolů.“ Nové baterie zvládnou bez problémů přibližně 2500 nabíjecích cyklů. „Zejména si vážím toho, že při používání lithium-iontových zařízení již zaměstnanci nemusí manipulovat s destilovanou vodou, což bylo při nabíjení olověných baterií nutné. Na doplňování se v minulosti občas zapomínalo. To v nejhorším případě baterie zničí,“ dodává pan Barkschat.

Řidič s vychystávacím vozíkem v chladírně společnosti Gusto AG

Přednosti detailů

Detaily lithium-iontových baterií nabízí ještě více předností. Je například možné vybití až do dvou procent, přičemž u běžných olověných baterií se doporučená hranice nachází na 20 procentech. Díky tomu lze zařízení v nezbytných případech používat výrazně déle, což umožňuje najít provozně nejvhodnější čas pro nabíjení. Kromě toho nemá teplota prostředí významný vliv na jmenovitou kapacitu baterie, což představuje ideální předpoklady pro použití v chladírnách.

Zástrčka lithium-iontové baterie ve vychystávacím vozíku N20

Spokojenost s lithium-iontovými bateriemi

Max Utz je s nákupem velice spokojený: „Zařízení se v provozu osvědčila. Odpadlo především množství úkonů údržby, které byly částečně poměrně nebezpečné, a oddělený prostor pro nabíjení baterií již také není potřeba. Díky vyšší efektivitě dokonce šetříme náklady na elektřinu.“

Pan Utz využívá elektřinu raději pro svou ne zrovna tajnou vášeň. V sídle firmy v Hohenpoldingu totiž provozuje vlastní pražírnu kávy a pořádá baristické kurzy pro majitele restaurací a cateringové společnosti. Recept na úspěch jeho společnosti zní: „K hladkému provozu patří kromě dobrých zaměstnanců a správné techniky také opravdu dobrá káva.“