Aplikace „Mapování pohybu vozíků“ přináší větší přehled a bezpečnost

13. 3. 2019

Společnost Linde Material Handling představila nový modul svého systému „connect“ pro monitorování pohybu flotil manipulačních vozíků. Digitální aplikace „Mapování pohybu vozíků“ využívá nové technologie pro lepší přehled o provozu manipulační techniky. S její pomocí je snadněji identifikována aktuální poloha vozíku, a je tedy velkým přínosem pro správu flotily.

Nový modul „Mapování pohybu vozíků“ systému „connect“ poskytuje manažerovi zodpovědnému za flotilu pohled z ptačí perspektivy na provoz vozíků. Nový telematický hardware vyhledá každý jednotlivý vozík s přesností až pět metrů a zobrazí ho na mapě. Lze tak snadno zjistit, kde se v areálu společnosti nachází vozík, který měl například poruchu, potřebuje opravu nebo údržbu a ke kterému je třeba navést servisního technika. Čím větší je vozový park a čím rozsáhlejší jsou prostory společnosti, tím je tato funkce užitečnější. Aplikace může ale pomoci i v situaci, kdy je vozík například ukraden, protože jej přesně lokalizuje i mimo areál, což pomůže odhalit případné zloděje.

Základem mapování jsou údaje o poloze vozíku určené satelitní lokalizací. Stejně jako provozní hodiny nebo chybové kódy mohou být tato data získána prostřednictvím portálu „connect: portal“ a exportována pro účely vyhodnocování do jiných systémů prostřednictvím webové služby.

Zařízení je robustní a odolné proti vlivům počasí, výkonný mikroprocesor s integrovanými anténami a elektronická globální karta eSIM jsou instalovány v kompaktním krytu. Kromě GPS používá tento hardware k určení přesné polohy i jiné satelitní systémy. Přenos

potřebných dat je však naprosto v souladu s nejnovějšími bezpečnostními standardy.

Během letošního roku bude generická platforma rozšířena ještě o další funkci – „GPS sledování”. To umožní omezit provozní plochu vozíku pomocí virtuálních hranic. Jakmile vozík opustí definovanou zónu svého fungování, systém automaticky odešle odpovědné osobě e-mailové upozornění tak, aby bylo možné bezodkladně provést opatření.

Dalším novým modulem systému „connect“ pro zajištění větší bezpečnosti a transparentnosti při používání manipulačních vozíků je aplikace „Inteligentní zóna“, která umožňuje definovat specifické zóny ve skladech a výrobních prostorech, ve kterých vozíky automaticky sníží rychlost jízdy. Zóny zpomalení lze volit např. v oblasti nepřehledných rohů a křižovatek či s větším výskytem chodců nebo u segmentových vrat a průjezdů.