Českou zbrojovku obsluhuje logistický vláček Linde MH. Rizikový náklad si vyžádal unikátní řešení

19. 2. 2024

Česká zbrojovka, světoznámá česká firma s historií dlouhou přes 87 let, využívá ve svém hlavním závodě v Uherském Brodě unikátní externí logistický vláček Linde P250. Vláček, jehož úkolem je bezpečně přepravovat zbraně a další produkty podniku mezi jednotlivými sklady, je jediný svého druhu v Česku.

Zbrojní závod České zbrojovky v Uherském Brodě je hlavním provozním závodem holdingu Colt CZ v Evropě. Už od svého vzniku v roce 1936 proslul podnik kvalitní výrobou a moderními produkty, a tuto reputaci si drží dodnes. Závod na jihovýchodě Moravy každý den vyprodukuje v průměru přes 1800 zbraní, které se distribuují do více než stovky zemí světa.

Výroba a s ní související intralogistika České zbrojovky mají svá specifika. Vedle nároků moderního závodu, jako jsou produktivita a efektivita, sem patří především enormní důraz na bezpečnost. Právě to byly hlavní výzvy zakázky, kterou Česká zbrojovka pověřila společnost Linde Material Handling: dodání specializovaného logistického vláčku (tzv. factory train), jenž by zajišťoval interní logistiku mezi jednotlivými sklady podniku.

První specializovaný logistický vláček v Česku

„Cílem zakázky bylo dodání externího logistického vláčku, určeného k přepravě materiálu mezi jednotlivými sklady závodu. Jedná se o tzv. systém milk run, ovšem se specifickými požadavky. Ty jsou dané především povahou přepravovaných produktů z portfolia České zbrojovky,“ popisuje Pavel Osička, obchodní ředitel Linde Material Handling. Termín „milk run“ označuje v logistice spojení více dodávek, zásilek nebo typů produktu do jednoho vozidla. Systém vznikl v Anglii, kde původně označoval pravidelný svoz mléka, a jeho cílem je optimalizace a zefektivnění logistiky.

„Klient měl několik zásadních kritérií: velmi dobrou manévrovatelnost vláčku, boční nakládku i vykládku a schopnost zafixovat a převézt různé typy paletových vozíků a nosičů. Samostatnou kapitolou pak byly nezbytné vysoké požadavky na bezpečnost, ať už se jedná o stabilizaci, bezpečnostní krycí plachtu nebo přístupový systém pro obsluhu vláčku,“ vysvětluje Pavel Osička a dodává: „Společně s našimi dodavateli jsme dali hlavy dohromady a vytvořili první specializovaný logistický vláček pro venkovní použití v Česku, a to na klíč.“

Rizikový náklad znamená vysoké nároky na bezpečnost

Logistický vláček Linde P250, který nyní obsluhuje sklady v uherskobrodském závodě, je dlouhý 17 metrů a dokáže se plně otočit na pouhých 9 metrech prostoru. V případě potřeby dokonce zvládne i diagonální (tzv. krabí) jízdu. Každá z jeho dvou platforem má nosnost 2600 kg, celkem tedy vláček uveze náklad o hmotnosti přes 5 tun.

Důležitou vlastností vláčku je zmíněná schopnost zafixovat a převézt náklad s různým typem podvozku. „Manipulace s různými typy paletových vozíků, nosičů a podvozků patří k velkým výhodám logistického vláčku. V případě arsenálu České zbrojovky má však mnohem větší váhu spolehlivá fixace převáženého zboží – jde nejen o ochranu nákladu, ale také o bezpečnost,“ podotýká Pavel Osička.

Důraz na bezpečnost se promítl i do dalších vlastností dodaného řešení. Vláček pohání baterie a je krytý plachtou vyztuženou ocelovými lany, kterou nelze rozřezat. Aby bylo vůbec možné s materiálem manipulovat, musí se obsluha přihlásit prostřednictvím RFID karty. V neposlední řadě disponuje vláček patentovanou dvojitou výkyvnou nápravou, jež stabilizuje přepravovaný materiál a brání jeho pohybu či dokonce shození vlivem nerovností na zemi.

„U venkovní přepravy rizikového materiálu je stabilizace dvojitou výkyvnou nápravou naprosto nepostradatelná. Výskyt nerovností zde hrozí přece jen o něco více než v interiéru,“ vysvětluje Pavel Osička.

Úspora nákladů i personálu

Z hlediska úspěšného a efektivního provozu byla důležitá také možnost boční nakládky a vykládky i jednoduchá obsluhovatelnost vláčku. Pomocí jediného tlačítka je například možné obě platformy připravit k vykládce, nebo je naopak uzavřít. Vláček přináší pozitiva též v oblasti provozu. Díky vysoké nosnosti nahrazuje několik logistických vozíků, a snižuje tak nároky na množství personálu.

„Společnost Linde MH jako jediná splnila veškeré požadavky našeho výběrového řízení a s výsledkem jsme velice spokojení. Vláček má skvělé manévrovací a stabilizační vlastnosti, dokáže se pohybovat na malém prostoru, v celém areálu a za každého počasí. Bez problému zapadl do našeho logistického provozu, dokonce jsme ani nemuseli měnit provozní řád,“ pochvaluje si Radek Hauerland, manažer pro vnější vztahy České zbrojovky a.s.

Budoucnost? Automatizace, a ještě vyšší efektivita

Do budoucna se pak nabízejí další technologické možnosti, jak systém zefektivnit. „Nabízí se využití softwarových řešení, jako je například antikolizní systém. Obrovský potenciál skýtá také automatizace. Autonomní logistické vozíky, vláčky a další systémy snižují náklady na personál, mají minimální chybovost a dokážou uspořit ohromné množství skladového prostoru,“ zakončuje Pavel Osička.

Vlastnosti externího logistického vláčku Linde P250 v České zbrojovce

Délka: 17 metrů

Nosnost: 5,2 tuny

Pohon: elektrický (akumulátor)